zondag 27 mei 2018

Nonasummertop gratis patroon

Download the English pattern here.

For English: you can find the English tutorial here.

Pour les francophones: Morgane a fait une traduction pour vous, que vous pouvez trouvez ici. Merci beaucoup Morgane!

The Spanish tutorial is here. Thanks a lot Yolanda for translating.


Het nonasummertopje is een topje met vooraan enkele plooien waardoor het onderaan los valt. Bovenaan is het echter mooi aansluitend. Het is zeker niet moeilijk om te maken, je mag natuurlijk geen schrik hebben om met tricot of dergelijke te werken. Een beetje basiskennis is vereist. Je kan dit patroon maken vanaf maat 92 tem 134.
Je vindt het patroon van de Nonatop hier.
Print op ware grootte. Er staat een controlevierkant op het patroon. Het patroon bestaat uit 8 A4 pagina's. Naadwaarde is nog niet inbegrepen!

Stofkeuze
Het is aan te raden om stof te kiezen met voldoende rek in alle richtingen.
Indien je stof onvoldoende rek heeft, kan je extra naadwaarde toevoegen aan de zijnaden (niet aan de armopeningen!) Versmallen kan altijd nog.

De juiste maat kiezen


Meet de borstomtrek van je kind.
Meet de lengte van je kind (of vertrek van je confectiemaat).

Meet nu op het patroon het verschil op aan de armopening tussen deze 2 maten (voor en achterpand). Voor de schouderbandjes kies je de maat volgens lengte van je kind EN je verlengt ze met het verschil aan de armopeningen. Meet op je voorpand het verschil in lengte tussen je gekozen maten op en verleng dit bij beide panden onderaan.

Het is niet aan te raden om op deze manier meer dan 2 maten te verlengen/verkorten.

De verschillende patroondelen knippen
1x voorpand aan stofvouw
1x achterpand aan stofvouw
1x beleg voorpand aan stofvouw
1x beleg achterpand aan stofvouw ( dit patroondeel bevindt zich op het patroondeel achterpand)
2x schouderband

Teken nooit naadwaarde aan de stofvouw.
Aan voor-en achterpand teken je onderaan een zoom van 2cm.
Verder teken je overal een naadwaarde van 1cm.

Werkwijze

We beginnen met de stolpplooien aan het voorpand.Vouw je stof dubbel op markering A, de goede kanten van de stof liggen op elkaar. Hierdoor komen de markeringen B op elkaar te liggen. Stik vanuit B 3cm naar beneden, evenwijdig aan de stofvouw. Hecht goed af. 

Herhaal dit voor de 4 plooien.Het middelpunt van je plooi (A), speld je nu aan je stiksel. Als het goed is liggen je plooien achteraan netjes tegen elkaar. Speld vast en naai vast op 0,5cm.

Werk je beide belegdelen onderaan af met je overlock of zigzag steek. Bovenaan strijk je een strook naadband (optioneel). Doe dit een paar mm onder de bovenrand. Als je straks stikt op 1cm mag dit in de naadband zijn.

Leg je belegdeel op je voorpand met de goede kanten van de stof tegen elkaar. Speld en naai de armopeningen aan elkaar. Herhaal dit voor het achterpand. 


Plooi de bandjes dubbel met de goede kanten van de stof tegen elkaar. Speld en naai de zijkant. Verschuif de naad naar het midden en strijk open.Keer het geheel, zodat de naad aan de binnenkant ligt. Naai rimpeldraden aan boven en onderkant van je bandje. Herhaal dit voor het andere bandje.


Leg je bandje tussen het voorpand en het beleg links tegen het stiksel. Trek aan de rimpeldraden zodat het even breed wordt als je eerste plooi. Speld vast. Herhaal dit aan de andere kant met het tweede bandje. Speld de rest van het voorpand bovenaan aan je beleg en naai vast.

Aan de andere uiteinde van het bandje rimpel je tot een zelfde breedte.Knip de hoekjes bij. Geef knipjes in de gebogen rand. Draai het beleg op zijn plaats en strijk.Leg de goede kanten van het voor- en achterpand op elkaar. Leg de bandjes tussen achterpand en het beleg van het achterpand. Speld de bovenkant van het achterbeleg vast aan het achterpand en naai vast. Hoekjes bijknippen. Knipjes in de rondingen. Draai het beleg op zijn plaats en strijk.

Verwijder de zichtbare rimpeldraden indien nodig.


Speld en naai nu de zijkanten van voor- en achterpanden en ineens ook het beleg aan elkaar. Zorg dat de naden van je belegdelen netjes op elkaar liggen. Knip aan deze overgang de naden bij zodat het dadelijk niet te dik wordt. Werk af met overlock of zigzag steek.
Plooi het beleg naar beneden en naai het vast in hetzelfde stiksel. Zo blijft dit netjes op zijn plaats.Draai het beleg op zijn plaats. Nu ziet het er zo uit.
Omwille van de zwaarte van de plooitjes gaat het voorpand wat doorhangen en heeft het beleg de neiging om te komen piepen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het voorpand doorstikken in de naad lost dit probleem niet op. 

Naai aan de binnenkant telkens de achterkant van de plooien vast aan het beleg. Begin hierbij in het midden. zorg ervoor dat je beleg mooi strak naar beneden ligt en dat je plooien evenwijdig aan elkaar liggen. Doe dit zeker voor de 3 punten waar de plooien elkaar raken. Ik deed het ook nog aan de zijkanten ... niet te zien op de foto.

Een alternatief of zeer goede aanvulling hiervoor is kleermakerstape strijken tussen de bovenrand van je voorpand en het beleg. Je twee lagen stof kleven dan aan elkaar.

Werk nu de onderkant af met overlock of zigzag. Strijk een zoom van 2cm en naai deze vast met je tweelingnaald of zigzag steek. 

Klaar!


Er stak best wel wat tijd in het uittekenen van dit patroon, dus ik hoor graag wat jullie ervan vinden. Ik ben alvast erg benieuwd naar jullie resultaten. Vergeet dus niet jullie creaties op instagram te taggen met #nonasummertop #fratsels. Zo kan ik al jullie werkjes bewonderen. 

Veel plezier ermee!

Bedankt Qwinta, Liesbeth, Veerle, Kirsten, Neeltje, Anouck, Ellen, Sara, Patricia , Marieke en Nina.
voor het testen van mijn eerste patroontje.

Gelieve dit patroon niet te gebruiken voor commerciële doeleinden.13 opmerkingen:

 1. Jeuj!Zo'n leuk topje! Kan niet wachten om eraan te beginnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo leuk! Gaan we zeker maken deze zomer

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super tof!! Deze komt zeker op ons naailijstje! Dikke merci

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ziet er supermooi uit! Eindelijk kan ik wat tricot wegwerken met dit mooie topje!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Al heel veel mooie topjes voorbij zien komen op IG.
  Wat lief dat je het patroon deelt. Dank je wel. Op het wensenlijstje voor mijn dochter!
  Groet, Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zag er ook al wat mooie passeren .... heel fijn vind ik dat! Bedankt voor je lieve reactie.

   Verwijderen
 6. Patroontje geprint, proberen om dit weekend een eerste versie te maken.
  Wat nog handig zou zijn, is een indicatie van hoeveel stof je nodig hebt... Ik ga nu gewoon mijn voorraad erbij nemen en zien waar ik genoeg van heb. Ook goed om mijn voorraad op te gebruiken!

  BeantwoordenVerwijderen