woensdag 16 mei 2018

Van sweater naar bombervestje ... tutorial

Aangezien ik zoveel leuke reacties kreeg op mijn bomberhacks wil ik  mijn werkwijze graag met jullie delen. Er komt een beetje reken- en tekenwerk aan te pas, maar verder is het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk.Om te beginnen kies je een leuk sweaterpatroontje uit. Ik ging in deze tutorial aan de slag met de Isa sweater van bel'etoile. Je vindt hem hier.  Een echte aanrader. Ik kocht het papieren patroon en deze is verpakt in een handige map, waarin je al je geknipte patroondelen ook nog eens netjes kwijt kan. Ik maakte de sweater ondertussen al verschillende keren voor jarige nichtjes die er telkens heel blij mee waren!


Aan de slag ...

Knip je achterpand en mouwen hetzelfde als bij de gewone trui, het voorpand leg je echter niet op de stofvouw maar knip je met 1cm naadwaarde. Aan de halslijn knipte ik geen naadwaarde, aangezien de halsboord bij de bomber iets hoger komt.

Naai alles in elkaar zoals het patroon het aangeeft. Bij mij ziet het er nu zo uit.
Nu gaan we een beetje tekenen. We beginnen met de halskraag. Leg een stukje patroonpapier dubbel naar boven toe. Evenwijdig met de plooi teken je een lijn op 3cm hoogte. Afhankelijk van de grootte van je bomber kan dit misschien wat meer of minder zijn. Leg het eens tegen je vestje ... naadwaarde zit er nu nog niet bij. Teken een mooie vloeiende kromming. Vanaf de punt gerekend kwam ik na ongeveer 7cm aan 3cm hoogte. Nu meet je op je vestje de halslijn na. Vermenigvuldig dit met 0,8. ( ik deed het x 0,85 maar vind dat het nog iets meer mocht spannen). Deel dit nog door 2 want we leggen het patroondeel op de stofvouw. Deze lengte is de onderkant van je patroondeel. Hieronder de roze lijn. Knippen, openvouwen, klaar.Leg dit patroondeel op de stofvouw en knip met 1cm naadwaarde.

   

Plooi dubbel, de averechtse kanten tegen elkaar. Klaar om aan je vestje te spelden ...

Begin aan beide kanten zo te spelden dat je stof raakt aan 1cm van de bovenkant en van de zijkant.

Stik vast op 1cm en werk ook af met de overlock of zigzag. Als je op het einde afwerkt met een lint moet je het zelfs niet afwerken.


Dan gaan we weer wat tekenen. We nemen ons patroondeel voor het voorpand er weer even bij. Evenwijdig aan middenvoor teken ik op 5cm een lijn. Knip ( of teken over). Van middenvoor tot lijn is ons beleg. Knip dit gespiegeld uit je stof. Knip weer 1cm naad. Als je dit daarstraks niet bij je hals deed, doe je dit nu natuurlijk ook niet!

Voor het rechthoekje onderaan de rits knip je dezelfde hoogte als je boordstof en dezelfde breedte als je beleg, 5cm dus. Niet vergeten naadwaarde toe te voegen. Voor de breedte van je boorstof leg je het rechthoekje tegen je vestje. Meet de rest op en vermenigvuldig met 0,8.

        

Naai de rechthoekjes aan je boordstof, de goede kanten tegen elkaar. Strijk de naden open. Speld je beleg aan het rechthoekje. De naadwaarde naai je niet   vast, dus de laatste cm. Zie laatste foto. De laagste kant van het beleg zit aan de buitenkanten!


Strijk de naadwaarde in het verlengde van het rechthoekje naar achter en stik door op 0,5 cm.


Zorg dat je de naadwaarde waarmee je beleg aan je rechthoekje zit niet mee doorstikt!

Speld nu de boordstof (enkel) aan de onderkant van je vestje. Het rechthoekje rek je niet op, de boordstof verdeel je over de rest van je vest. Stik vast op 1cm.

  

Vouw de boord even op zijn plaats en strijk ter hoogte van het rechthoekje een vouw zodat je dadelijk ziet tot waar je rits komt.


Ik tape mijn rits graag even vast met wat wondertape als ik met stretchstof werk. Ik begon onderaan ... bovenaan zal je mogelijk de rits nog moeten inkorten. De ritsstopper moet 1cm onder de bovenkant eindigen. Je zal op 1cm naaien, dus misschien zelfs iets lager ... ritsstoppers zijn namelijk niet zo vergevingsgezind voor je naalden.

Ritsstoppertjes koop ik bij k-bas, waar je trouwens ook heel veel deelbare ritsen vindt.
Voor het inkorten van de rits vind je vast wel een goede tutorial op youtube. Je kan dit ook omzeilen door de hoogte van je boorstof en/of vest een beetje aan te passen zodat je binnen de standaard maten van een deelbare rits valt.
Stik de rits op 1cm van het midden. Ik plak dit af met papiertape ( verkrijgbaar bij apotheek), zodat ik mooi dat lijntje kan volgen. Ik weet dat er lijnen in de rits zitten, maar als ik aan het stikken ben lijken die vanzelf te verdwijnen. Dit trukje werkt voor mij en nadien trek je het stukje tape er gewoon af.

(Ik zag trouwens dat bernina zo'n mooie ritsvoetjes heeft die op een zelfde manier als paspelvoetjes zorgen dat je overal even ver van je rits blijft. Maar ik denk niet dat Pfaff zoiets heeft ??)

Hierna plooi je je beleg naar boven. Ik draai dan mijn rits om en stik in het vorige stiksel.

Je zou deze stappen vast ook in 1 keer kunnen doen.Bovenaan stik je de bovenkant van je beleg ook vast op 1cm aan de halslijn. Best met je ritsvoet, want daar zitten ritsstoppers in de weg. Knip de hoekjes boven en onderaan af en keer het beleg naar binnen.


Speld en stik nu je twee lagen boorstof op elkaar. Probeer dit zover mogelijk onder je beleg verder te stikken door dit even om te plooien. Ik stikte in hetzelfde stiksel als waarmee ik de bovenkant van de boordstof reeds vaststikte. Daarna werk je deze rand nog af met overlock of zigzag. Probeer dit weer zo ver mogelijk onder het beleg verder te stikken.

Draai alles op zijn plaats.

Zo, dat ziet er toch al netjes uit. Je zou hiermee tevreden kunnen zijn en het geheel nog doorstikken op 0,5 cm. Begin hiervoor onderaan naast de rits, helemaal tot boven ronde de halslijn en langs de andere kant terug naar beneden.

Je zou natuurlijk ook all the way kunnen gaan en eerst nog een biaislint of ander bandje kunnen toevoegen aan de halslijn en daarna het geheel doorstikken.

Hopelijk kunnen jullie er een beetje aan uit. Uittesten is op eigen verantwoordelijkheid! Vragen en/of opmerkingen zijn welkom!

Ik ben uiteraard erg benieuwd naar jullie creaties, dus jullie mogen me altijd taggen op instagram #fratsels.

Veel plezier ermee!

Ps. Binnenkort brengt Sharon van zonen09 een tutorial uit om van de roccosweater een bombervestje te maken. Deze tutorial zal wellicht veel duidelijker en professioneler zijn dan de mijne. Als dit je toch te ingewikkeld lijkt raad ik je aan om de zonen09 blog in het oog te houden.


2 opmerkingen:

  1. Wat een zalige stoffencombinatie! Over hoe die onderkant van bombers ineen zit heb ik me al vaak verbaasd, dus merci voor de heldere uitleg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik probeerde verschillende manieren uit, maar deze afwerking vind ik het mooiste. Bedankt voor je lieve reactie!

      Verwijderen